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Alert#:     PN 2012-05 
 
Issued:   May 2, 2012 
 
To:  CT BHP Licensed Clinical Social Workers, Licensed Marital and Family 

Therapists, Licensed Professional Counselors, Licensed Alcohol and 
Drug Counselors, Certified Alcohol and Drug Counselors 

 
Subj: Clarification of Behavioral Health Clinician Coverage for Individuals under 

21 in HUSKY C & D programs 
 

 

 
Dear Provider,  
 
This provider notice is being sent to Behavioral Health Clinicians (LCSW, LMFT, LPC, 
LADC and CADC) as clarification of recent changes to the expansion of coverage for 
individuals under 21 years of age in Fee-for-Service Medicaid (HUSKY C) and Medicaid 
for Low Income Adults (HUSKY D) programs.   The details of changes to the Medicaid 
Fee-for-Service Program were outlined in the DSS Provider Bulletin 2011-77. 
 
Effective January 1, 2012, independent practice licensed or certified behavioral health 
practitioners (LCSW, LMFT, LPC, LADC, CADC) are now eligible for reimbursement for 
covered behavioral health services to HUSKY C and HUSKY D members that are under 
21 years of age.  Prior to January 1, 2012, master’s level clinicians were only able to be 
reimbursed for HUSKY A, HUSKY B and Charter Oak members.  The details of the 
expansion of coverage for behavioral health clinicians were outlined in the DSS Provider 
Bulletin 2012-04. 
 
The CT Behavioral Health Partnership has created the attached Frequently Asked 
Questions to further clarify some of the inquiries received since the expansion in January 
of 2012.    
 

If you have any questions, please feel free to contact the Provider Relations Department 
at 877-552-8247. 
 
We thank you for your participation.   
 
Provider Relations Department 
Connecticut Behavioral Health Partnership  
 

PROVIDER NOTICE 
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CT BHP Independent Practitioners (LCSW, LMFT, LPC, LADC, CADC) 

PROVIDER Frequently Asked Questions 

 

Q: How do I determine if a member has Charter Oak or HUSKY A, B, C or D coverage? 
A:  A. Providers can access the Automated Eligibility Verification System (AEVS) in the following way: 

1. Web Eligibility Verification – Actively enrolled providers may verify client eligibility through the 
Connecticut Medical Assistance Program Web site at www.ctdssmap.com.   

2. Automated Voice Response System – Actively enrolled providers may verify client eligibility 
using a touch tone phone and their assigned AVRS ID and PIN # through HP’s Automated Voice 
Response System (AVRS) by calling 1–800–842-8440. 
 

Q.  Do I need to verify the client’s eligibility? 
A.  Providers will only be reimbursed for covered services by the CT BHP that is provided to members 
who are HUSKY eligible at the time the services are provided.  Because members’ eligibility may change 
each month, providers are advised to verify eligibility each time services are provided. 
 
Q.  Can I be reimbursed for HUSKY C and D clients that are 21 years of age or older? 
A.  No.  Independent Practitioners (LCSW, LMFT, LPC, LADC, CADC) cannot be reimbursed by CT Medicaid 
for HUSKY C or D members aged 21 or older, except for cross-over claims for which Medicare has made 
payment. 
 
Q: What if I check eligibility status of a member through AVES and the member has third party 
insurance, even though the member/family assures us that this is not or no longer the case?  
A: Providers should fill out a TPL (Third Party Liability) form and send the completed form to Health 
Management Systems, Inc. (HMS).  HMS is the Department’s third party liability contractor.  Providers 
may obtain TPL forms by: 

1. Internet: www.ctdssmap.com  under information - publications, provider manual chapter 5 -
claim submission information where you may download and print the form. 

2. Phone: 866-277-4271; HMS staff will either mail or fax you the form. 
3. Email: you may submit a request to ctinsurance@hmsy.com and the form will be sent to the 

email address supplied. 
 
Q: What are the changes to the HUSKY A, HUSKY B and Charter Oak Health Plans? 
A:  There are no changes.  For HUSKY A, HUSKY B and Charter Oak Health Plan members, services 
provided by independent practitioners (LCSW, LMFT, LPC, LADC, CADC) continue to be reimbursable for 
individuals of any age. 
 
Q: Will services billed still require modifiers? 
A: Yes. Providers must continue to bill using modifiers identified in DSS Provider Bulleting PB 2005-79 on 
all claims for all client coverage groups. 
 
Q: Will HUSKY Health members have financial responsibility for behavioral health services rendered? 
A: HUSKY B and Charter Oak members DO have to pay co-payments, and may have out of pocket 
(deductible) expenses. For information about behavioral health co-pays, please call the Connecticut 
Behavioral Health Partnership at 877-552-8247. 
 

http://www.ctdssmap.com/
http://www.ctdssmap.com/
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Q.  How do I know which services require authorization? 
A. A complete listing of services that require authorization can be found on the CT BHP website at 
www.ctbhp.com. From the home page, go to ‘For Providers’, then click on ‘Covered Services’ on the  
left-hand navigational menu.  The Provider Covered Services page offers Authorization Schedules by 
provider type and specialty.  
 
Q.  What are the rates and fees under the Behavioral Health Partnership? 
A.  The fees for behavioral health clinicians are available on the DSS web site at www.ctdssmap.com.  
Select ‘Providers’ and then ‘Provider fee schedule download’.  After accepting the end user agreement 
you can choose ‘Behavioral Health Clinician’ from the list of fee schedules offered and then you can view 
the current rates.  These recently established rates are effective for dates of service on or after January 1, 
2012.   Please note: The Departments and the Behavioral Health Oversight Council have melded the 
different rates previously paid for services to HUSKY A, HUSKY B and Charter Oak members with those 
paid to HUSKY C and HUSKY D members to minimize the impact on providers and the state.  Any claims 
for dates of service on or after January 1, 2012 that have already been paid at the previous rates will be 
reprocessed using these newly established rates.  Providers do not need to initiate this reprocessing, the 
Department will automatically handle that. 

http://www.ctbhp.com/
http://www.ctdssmap.com/

